o koale

28. února 2009 v 18:39 |  Koala
Koala medvídkovitý
známý také jako medvídek koala, je jedno z nejznámějších australských zvířat. Přestože vzhledem skutečně připomíná medvěda, je to ve skutečnosti vačnatec, podobně jako třeba klokan.
Vědecké pojmenování koaly, Phascolarctos cinereus, doslova znamená šedý vačnatý medvěd, slovo koala je domorodého původu a znamená "nepije".

Popis
Hmotnost: 4-12 kg
Délka těla: 70-90 cm
Délka ocasu: 6 cm
Koalové jsou zavalitá zvířata, mají delší uši a končetiny. Koalové dokážou postavit první dva prsty naproti ostatním, to jim společně s dlouhými ostrými drápy umožňuje dobře šplhat po stromech.
Srst koalů je hustá a měkká, jednotvárně šedá. Břicho a dlouhé chlupy vyrůstající na ušních boltcích jsou bílé.

Rozšíření
Koalové se vyskytují prakticky po celém východním pobřeží Austrálie.

Biologie
Samec si střeží harém 5-6 samic.
Koalové jsou potravní specialisté - živí se listím a kůrou blahovičníků. Blahovičníkové listy obsahují velké množství vlákniny a terpeny, které způsobují, že eukalypty jsou pro většinu zvířat jedovaté. Naopak je v nich jen malé množství bílkovin a jejich energetická hodnota je nízká.
Koalové proto musí šetřit energií. Mají velmi pomalý metabolismus, extrémně malý mozek a spí až 20 hodin denně.
Krmí se většinou v noci. Průměrný koala denně zkonzumuje 500 g listí. Koalí játra jsou schopná odbourat škodlivé látky obsažené v potravě a díky velmi dobře vyvinutému slepému střevu a symbiotickým bakteriím může koala zužitkovat i to málo živin, které listy obsahují. Koala skutečně nepije tekutiny, veškerou vodu přijímá v rostlinné potravě.
Způsobem života se nejvíce podobají jihoamerickým lenochodům. Málokdy opouští svůj strom, obvykle se pohybuje velmi pomalu. Dokáže ale skákat ze stromu na strom a dobře plave.
Koalové jsou samotáři, s ostatními koaly se dorozumívá hlasitým voláním, které může být slyšet až kilometr daleko.
Páří se od prosince do března, tedy v létě. Březost trvá 35 dnů, pak se narodí zpravidla jen jedno mládě. Novorozený koala váží méně než 1 gram. Vyškrábe se do vaku a tam zůstává asi půl roku. Jakmile vyroste tak, že už se do vaku nevejde, matka ho nosí na zádech.
Mládě je kojeno, ale také pojídá matčiny výkaly, které obsahují symbiotické bakterie, které bude mládě potřebovat k trávení blahovičníkového listí.
Mladý koala se osamostatní ve věku kolem jednoho roku, samec pohlavně dospěje ve třech až čtyřech letech, samice o rok dříve. Může se dožít až 17 let.

Ochrana koalů
Koalové byli téměř vyhubeni člověkem, který je lovil hlavně kvůli kožešině. V současnosti jsou chráněni australskou vládou a největším rizikem pro koaly je úbytek vhodných blahovičníkových lesů a rozbití jejich teritorií výstavbou silnic. Také toulaví psi zabijí mnoho koalů.
Koalové jsou velmi vnímaví k infekcím.

Zajímavosti
Koala medvídkovitý je jediný zástupce čeledi koalovitých. Jejich výskyt je kolem 500 tisíc. Protože se vak koalů, stejně jako vak vombatů, otevírá dozadu, s největší pravděpodobností budou vombati nejbližší příbuzní koalů.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Niki sb Niki sb | Web | 28. února 2009 v 19:27 | Reagovat

Prosím jsem přihlášena do Sonb sotěže dáš mi prosím hlás na stránce http://cute-princess.blog.cz/0902/1-kolo-sonb jsem pod jménem Niki předem díky

2 zviratavsechny-Veush zviratavsechny-Veush | 28. února 2009 v 19:47 | Reagovat

ok nemas zac

3 sb PavlineCZka sb PavlineCZka | Web | 1. března 2009 v 0:37 | Reagovat

na blogu mam new poznávačku tay se pls zapoj

4 Niki sb Niki sb | Web | 1. března 2009 v 16:45 | Reagovat

Máš umně diplom za hlásnutí v soutěži moc děkuji

5 Niki sb Niki sb | Web | 1. března 2009 v 17:15 | Reagovat

obíhám Sb máš hezzu blog

6 nicool ♥♥sb♥♥lowuju♥ nicool ♥♥sb♥♥lowuju♥ | Web | 1. března 2009 v 17:16 | Reagovat

diplik za poznavacku..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama