Duben 2009

soutěž mso-věci

20. dubna 2009 v 14:20 Soutěže
Táákže třetí a poslední pokračování soutěže mso...po tomhle kole..se bude dělat vyhodnocení atd...táákže máte poslední možnost hlasovat...zdárek



Niki
Pavla
Terízek

o oslovi

18. dubna 2009 v 19:00 osel
Osel
(Asinus) je zvíře z čeledi koňovitých (Equidae), typické nenápadným zbarvením a ušima, které jsou delší než uši koňů a zeber. Domestikací dnes vzácného osla afrického vznikl osel domácí, osel asijský a kiang.

Charakteristika
Oslové patří mezi lichokopytníky. Stavbou těla se oslové podobají primitivním druhům koní. Mají poněkud kratší nohy a větší hlavu, osel africký pak představuje "typického" osla s dlouhýma ušima. Hřebec měří v kohoutku kolem 122 cm, klisna přibližně 115 cm. Všechny druhy oslů mají na hřbetě úhoří pruh, časté je také tmavé zebrování končetin. Asijské druhy oslů, osel asijský a kiang, se více podobají koni a bývají označováni také jako poloosli.
Jsou nenároční na potravu, divocí osli obývají odlehlé, často pouštní oblasti - oblast východní Afriky směrem na jih. Mláďata lze odstavit dříve než hříbata. Na svém hřbetě dokáže unést neuvěřitelně těžký náklad - až 300 kg. Ve volné přírodě se dožívají 10-15 let, v zajetí i 40ti let.
Asijský osel dokáže běžet rychlostí až 70 km/hod.
Způsob života
Oslové jsou společenskými zvířaty, která žijí ve stádech čítajících 2 až 30 jedinců. Vůdcem je ve stádu vždy samec. Oproti tomu má vůdčí klisna na starosti veškeré denní činnosti. Zároveň si udržuje odstup od ostatních - podřízených klisen. Při přesunu skupiny jde vůdčí klisna vepředu, následují ostatní klisny podle svého postavení a průvod obvykle uzavírá hřebec. Podobným způsobem života žijí také zebry.
Souboje hřebců jsou velmi tvrdé. Samec se tváří zarputile, vycení zuby, hlavu zvedne vzhůru a uši mírně sklopí dozadu. Oba aktéři kolem sebe krouží a vyčkávají na soupeřův první útok. Mezi nejmírnější formu boje patří přetlačování krky. Oslové stojí proti sobě či vedle sebe a krkem se snaží přitlačit soupeřovu hlavu k zemi. Může ale také docházet k pokousaní. V tomto případě se hřebec snaží zasáhnout protivníkovi přední nohy. Rozlícený hřebec umí velmi silně a bolestivě kousnout.

Potrava
Jeho potravu tvoří převážně trávy, různé byliny a někdy i tuhé listí křovin.[1] Svými zuby dokáže rozdrtit i značně tuhé části rostlin. Na oslích stoličkách můžeme pozorovat vysoké korunky. Ty se však rychle opotřebovávají, proto dochází k jejich růstu během celého života jedince. Jelikož často obývá oblasti s nedostatkem vláhy, musí za vodou a potravou neustále putovat. Charakteristické pro něho je, že vidí dobře ve tmě. Je tedy možné ho v noci pozorovat při pastvě.

Rozmnožování
Mláďata přichází na svět zjara nebo počátkem léta po jedenácti měsíčním vývoji v děloze matky. U samice nastupuje březost pouze jednou za dva roky a vrhá jen jednoho potomka. Hříbě je schopné samostatného pohybu již po dvou hodinách. Jeho nevýhodou je rychlý nástup unavenosti. Proto hledá skrýš v hustším porostu hlídán matkou, která se většinou pase opodál. Po dvou týdnech života je schopné následovat stádo při útěku. Ve stáří jednoho měsíce již se nachází pravidelně v přítomnosti celého stáda. Mládě saje mateřské mléko celý rok, ale bylo by schopné se bez něho obejít již ve 4. měsíci života.[1]
Klisny dorůstají pohlavní zralosti ve třech letech, hřebci o rok později. Ve volné přírodě se dožívají 10-15 let, v zajetí i 40 let.[1]
Může docházet také ke vzájemnému křížení osla a koně. Tím dojde k vytvoření nového druhu. Pokud dojde k páření oslího samce a klisny koně narodí se mula. Naproti tomu mezek je potomkem oslice a hřebce koně. Tito potomci bývají často silní a odolní.[1]

Historie
Po celá tisíciletí byl osel využíván jako silné, houževnaté, tažné a nenáročné zvíře. Je schopný nést velmi těžký náklad na dlouhé vzdálenosti s minimálními nároky na množství i kvalitu vody.
Ještě nedávno jsme se s ním my Středoevropané mohli setkat pouze při svých cestách na Jadran či Balkán. Dnes se ale začíná toto zvíře chovat i u nás. Spíše ale jako domácí mazlíček k zábavě či práci na domácích farmách.
Domestikovali ho národy žijící v povodí Nilu. Nejznámějším druhem je zde osel núbijský. Kriticky ohrožen vyhubením je osel somálský. K jeho záchraně přispívá i chov v ZOO - u nás v Brně, Dvoře Králové nad Labem, Hodoníně, Liberci a Ústí nad Labem.
S oslem divokým se ve volné přírodě dnes již nesetkáme. Je vyhuben. Posledních 115 kusů přežívá v zoologických zahradách. Jejich hodnota je samozřejmě nevyčíslitelná.[2]
V období předdynastického Egypta byli oslové uctíváni. V roce 2002 byly v Abydosu (480 kilometrů na jih od Káhiry) nalezeny ostatky deseti oslů domácích. Pochází z doby asi tři tisíce let před naším letopočtem. Ostatky oslů byly umístěny v místech ceremoniální nekropole. Zde se podle tradičních představ pohřbívali dvořané. Z toho jasně vyplývá vysoký status oslů v tehdejším Egyptě. Kostry soumarů zde nalezených svědčí o tom, že se jednalo o zdravé jedince. Podle opotřebení kostí, kloubů i chrupavek je ale jasné, že byli určení k těžké a mnohaleté práci.[3] Člověk, který měl na rameni nožem vyřezaný hieroglyf osla, měl být údajně chráněn před zlým osudem.[1]
Symbol plodnosti v oslovi spatřovali staří Římané.[1]
Oslí mléko má výživnější hodnotu nežli kravské. Starověké ženy ho proto považovaly za nepostradatelný prostředek k udržení krásné pleti.

Jiné významy slova
Slovo osel se v přeneseném významu používá i jako nadávka, zejména při označení pomalu chápajícího nebo hloupého člověka.


osel

18. dubna 2009 v 18:56 osel

dalsi good kusovky :-)

18. dubna 2009 v 18:47 Zvířecí kusovky;-)
KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK SE VÁM OBĚVÍ STRÁNKA Z KTERÉ TO MAM

Obrázky a Animace



Obrázky Animace



obrazky a animace


Obrázky a Animace



Obrázky Animace



Obrázky Animace



Obrázky Animace


další zajmavé kusovky!

18. dubna 2009 v 18:44 Zvířecí kusovky;-)
KLIKNUTÍM NA OBRÁZEK SE VÁM OBĚVÍ STRÁNKA Z KTERÉ TO MAM


Obrázky a Animace pro Lide.cz


Obrázky Animace



ObrazkyAnimace.com



Obrázky a Animace



Obrázky Animace


Obrázky a Animace


o Pumě

17. dubna 2009 v 14:48 puma
Popis
Výška v kohoutku: 61-76 cm
Délka těla: 95-243 cm
Délka ocasu: 53-82 cm
Hmotnost: 27-102 kg
Puma je velikostí srovnatelná s levhartem, i když velikost se liší podle poddruhu a zeměpisné šířky, kde puma žije. Pumy, které obývají tropické oblasti, jsou menší než ty, které žijí blíže k pólům. Samci jsou o polovinu větší než samice.
Puma americká je štíhlá, svalnatá kočka, hlava je v poměru k tělu malá a obličejová část je krátká. Má krátké a kulaté uši. Pumy jsou velmi silné a mrštné, k tomu jim napomáhají silné končetiny a velmi dlouhý, tlustý ocas. Pánevní končetiny jsou delší než přední, to jim dává sílu k dlouhým skokům (až 12 m do dálky, 5 m do výšky). Srst je jednobarevná, žlutohnědá, červenohnědá, hnědošedá i všechny odstíny mezi, záleží na poddruhu. Pumy tropických oblastí bývají zbarveny více do červena. Výskyt černé, melanotické pumy nebyl vědecky potvrzen. Břicho a pysky jsou vždy světlejší až bílé, konce uší a špička ocasu jsou černé. Koťata jsou tmavě skvrnitá, na ocase mají tmavší kroužky.
Existují i velmi světlé, leucistické pumy, a velmi tmavá barevná varieta, i když puma je jedna z mála kočkovitých šelem, u které se nevyskytují melanističtí jedinci.
Pumy patří, ač se to nezdá, mezi malé kočky, jejich nejbližším žijícím příbuzným je jihoamerický jaguarundi, šelma jen o málo větší než kočka domácí. Stejně jako ostatní malé kočky neumí řvát, ale přede, a je příbuznější domácím kočkám, než lvům.

Rozšíření, stanoviště
Puma je společně s kočkou divokou, rysem ostrovidem a levhartem skvrnitým kočkovitá šelma s největším areálem rozšíření. Obývá obě Ameriky, od Kanadského Yukonu přes Andy až k jižnímu cípu Jižní Ameriky. Před příchodem bílých osadníků žily na celém území dnešních Spojených států, z východního pobřeží ale kvůli člověku vymizely a na Floridě jsou kriticky ohrožené.
Pumy se nevyhýbají žádnému vhodnému prostředí, žijí ve všech nadmořských výškách (0 - 4500 m. n. m), daří se jim v horách, v jehličnatém, smíšeném i listnatém lese, v tropických pralesích i ve stepích. Vyhýbají se snad jenom místům, kde žijí jaguáři. Výborně šplhají i plavou, i když nerady.
Jejich přizpůsobivost je často dostává do konfliktu s člověkem.

Biologie
Pumy jsou samotáři, setkávají se jen v době páření. Teritoria dospělých samců mívají rozlohu kolem 250 km², teritoria samic bývají menší, 50 až 150 km². Velikost teritoria ale závisí na množství vhodné kořisti a může se pohybovat od 1,000 km² až k pouhým 25 km². Teritorium si vyznačuje močí a škrábanci v půdě nebo ve sněhu, skutečné boje mezi jedinci bývají vzácné.
Oblíbenou kořistí pumy americké jsou kopytníci, jako je jelenec ušatý, jelen lesní a další druhy jelenů. Loví také menší zvířata, jako jsou ursoni, bobři, pásovci, divoká prasata, veverky, králíci, mývali, skunkové, malí hlodavci a dokonce i hmyz, jako jsou sarančata. Loví také jiné predátory, jako jsou kojoti nebo aligátoři. Mršinami se živí jen málokdy. Mohou napadat i dobytek nebo jiná domácí zvířata, útoky přímo na člověka jsou poměrně vzácné.
Loví ze zálohy, ke kořisti se nejprve připlíží a uchvátí ji jediným skokem, často zezadu. Přidrží si ji drápy a usmrtí ji jediným prokousnutím vazu. Ulovenou kořist pak odtáhnou (unesou až sedminásobek své váhy) a zahrabou nebo ukryjí pod vegetaci, kde je chráněná před ostatními masožravci, a kde se k ní puma může vracet, aby se nasytila.
Pumy nemají žádné období rozmnožování, v Severní Americe ale většina koťat přichází na svět na konci zimy nebo brzy na jaře. Samice je v říji 8 dní. Hlasitým voláním přivábí samce, kteří mezi sebou bojují o právo se s ní spářit. Březost trvá 90 - 98 dní. Koťata se rodí v doupatech vystlaných mechem a listím, ve skalních štěrbinách, jeskyních, v houštinách a na podobných chráněných místech. Bývají 2-3, každé váží 220-500 g. Mají modré oči a skvrnitou srst, kresba se ztrácí až v 6 měsících věku.
Maso začnou jíst už v 6 týdnech, ale matka je kojí až 3 měsíce. S matkou zůstávají i po odstavu, až dva roky. Sourozenci spolu zůstávají ještě déle, i několik měsíců po té, co se osamostatnili. Samice pohlavně dospívají v 29 měsících, samci o něco později. Rozmnožovat se ale začnou, teprve když mají vlastní teritorium.
V přírodě se dožívají 8 - 10 let, v zajetí mohou žít přes 20 let. Kromě člověka je jejich jediným přirozeným nepřítelem medvěd baribal.
V zajetí se dobře rozmnožují, jsou proto častými chovanci zoologických zahrad. Od mládí chované pumy se dají ochočit, někdy se dokonce chovají i jako zvířata v zájmovém chovu, tzn. doma jako "mazlíček".

puma

17. dubna 2009 v 14:44 puma

ANDRUŠKA and Nikiiisek jmenovka for sb

17. dubna 2009 v 14:30 jmenovky pro sb





















Holky moc se omlouvám že mi to tak dlouho trvalo ale nebyl čas...jo a nevešlo se mi to na řádku máte moc dlohý jméno..tak si to dyštak pak zmenšete..papa :-*

FOR SB

14. dubna 2009 v 16:30 jmenovky pro sb



















































































































ANDRUŠKA A NIKISEK DOSTANOU JMENOVKU DO DVOU DNU..MOMENTALNĚ NESTIHAM..DÍK ZA POCHOPENÍJo a Kašenko..moc se omlouvám ale nevešlo se mi to na jednu řádkupromin!

2část

11. dubna 2009 v 21:17 Zvířecí kusovky;-)
----------$$u------------------------------------.ued$$$$$$"
----------$$$b.-------------------------------ue$$$$$$$$$F
----------$$$$$$u.------------------------u$$$$$$$$$$$$$'
---------J$$$$$$$$$eu-------------------.e$$$$$$$$$$$$$$$
---------$$$$$$$$$$$$$c.--------------.d$$$$$$$$$$$$$$$$'
-------J$$$$$$$$$$$$$$$u-----------u$$$$$$$$$$$$$$$$$"
-------.$$$$$$$$$$$$$$$$$$.----.,,uu,,.`""?$$$$$$$$$$$"
------!$$$$$$$$$$$$$$$$$$$.:d$$$$$$$$$$$$$e`"$$$$$$"
-------!$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$`$$$$$$$$$$$$$$$$$u"?""
-------`$$$$$$$$$$$$$$$$$$$Fu$$$$$$$$$$$$$$$$P"?
--------"$$$$$$$$$$$$$$$$$"u$$$$$F"??$$$$$$$'d$$:
---------"$$$$$$$$$$$$$$F'u$$$$$`e$$$$$$$$$F3$$$U
-----------""????????$$"u$$$$$$V$$$$$$$$$$$U3$_ $:
---------------------.e$$$$$$$$$$$$T--$$$$$$$'ySSp=.
---------------------?$$$$$$$$$$$$CCce$$$$$$f<$$$$:$$u
---------------------`$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$b"?FFFj$$$h
----------------------?$$$$$$$$$$$$$b"?V$$$$$$$$??d$$$$:
----------------------`$$$$$$$$$$$$$$$$eu."""".u$$$$$$$
-----------------------`$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$?I$$$$$"
------------------------`$$$$$$$$$$$$$$$$$$?ICe$$$$$$F
--------------------------?$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$F
---------------------------"$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
-----------------------------?$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$`
-------------------------------?$$$$$$$$$$$$$$$$$P"
-------------------------------c,."??????????"?;ue!
-------------------------------?$$$$bcececdd$$$$$$U
-------------------------,e$$$$$u-?$$$$$$$$$$$P??Ie.`$bu
----------------------ue$$$$$$$$$U-"??????CCCed$$$$f-"$$$e.
-------------------.e$$$$$$$$$$$$F-:$$$$$$$$$$$$P";uu-?$$$$$u
-----------------.$$$$$$$$$$$$$$F'.C????????"?;uc$$$$:-?$$$$$$u
--------------.e$$$$$$$$$$$$$$$"-u$$$$$$$$$$$$$$$$$?"C.-?$$$$$$$.
------------,e$$$$$$$$$$$$$$P"--c$$$$$$$$$$$$??"?;c$$$$:-?$$$$$$$u
---------u$$$$$$$$$$$$$$P"---edc;C?????(;;ced$$$$$$$$$?--"?$$$$$$U
-------.u$$$$$$$$$$$$P"-----e$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$P??;e$$:---"?$$$$:
-----.$$$$$$$$$$$P"`-------u;`"???$$$$$$$$?????";cd$$$$$$$------"""
-----$$$$$$PF""-----------u$$$$$bbcecececedd$$$$$$$$$$$?"uW
-------`-----------------u;"??$$$$$$$$$$$$$$$$$$???";ue$$$$:
------------------------u$$$bbee;C(????????CCCuced$$$$$$$PF`
------------------------"$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$PFF";;c$$
-----------------------$$be;???????$$$$$$PFF???";;;ced$$$$$T
-----------------------"$$$$$$$$bbeeeeeeeedddd$$$$$$$$$$P"C
-------------------------C"??$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$PF"?;ed$'
-------------------------"$beu;??"??????????"??C;ced$$$PF'
---------------------------"??$$$$$$$hhhh$$$$$$$$PFF;Ud"
-----------------------------=u `??""???????CCUeeW$$P"
--------------------------------$$$$We.."?$$$$$$$P"
-------------------------------. ?$$$$$$$e."""`
-----------------------..,,,,u$$e. ?$$$$$$$$u--.eeeu
-------------------e$$$$$$$$$$$$$"---"$$$$$F u$$$$$$$
------------------!$$$$???????"--------?$$$ $$$$$$$$$
------------------`$$$$$$$$$$eu---------$$FU$$$$$$$$'
-------------------"$$$$$$$$$$"---------$$$$$$$$$$F
---------------------""?????"'----------$$$$$$$$"
----------------------------------------"??""



_______________________#__##__#
________________#########_#____#_#
________########____________##_#_#
_____##__##____________________#_#
____##_#___#_____________________#
____#_#___#_________________##___#
____#_#__##___________#######_____#
____#__#_#_________###________##__#
_____##_______###_#_____##_____#________#######
_______###_______#_____###______##____##__###__#
_________#______#________#___#__#____##_##___##_#
_________#______#_______#####___#___##_##____#__#
__________#_____##____##_______#____#__#_____#__#
___________##____##__________#######___#___##__#
_____________##____##_____###_____#_____###____#
__________#############_####______#_________#
_______##_______#______#____#_____#___________#
_____##_________#______#____#_____##_________#
___##___________#_______#___###__###________#
__#____________###_______###___##___#______#
_##__________##___#____##____________#___##
_#__________#______####______________#_##
##_________#___________________________#
#__________#__________________________#
_#_________#_________________________#
_##________#_____________________###
___##____##_______________________#__##
_____#########________________####___#
___##_________###________#####_________#
__#_____#________##_#####__________#########
_#___###__##_______#_____________##__________##
_#__#_______##______#__________##______________##
_#__#_________##____#___##____#_____########__##
__#_#___________#____#_#_#___##___##________##___#
__##_#__________#___###___####___#____________#_#
___##__#________#___#________#__#_____________###
____##__##____##__#___________#__##_________##
______##__####__##______________#__##_____##
________########___________________####




´´´´´´´´´´´´´´¶´´¶´´´¶¶
´´´´´´´´´´´´´´¶´¶¶´¶¶
´´´´´´´´´¶¶¶¶´´´´´´¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´´´¶¶´´´´´´´´¶¶´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶¶
´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶´¶
´¶´´´´´´´´´´´´´´´´¶´´´´´´´´´´´´´¶
´¶´´´´´´´´´´´´´¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´´´¶
´¶´´´´´´´´´´´´¶¶´¶´´´´´´´´´´´¶´´´¶
´¶´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶´´´´´´´¶¶¶¶´´´´¶
´¶´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´¶¶´´¶´´´´¶
´´¶´´´´´´´´¶¶¶¶¶´¶´´´´´¶¶¶¶¶¶´´´¶
´´¶¶´´´´´´´¶´´´´´¶´´´´¶¶¶¶¶¶´´´¶¶
´´´¶¶´´´´´´¶´´´´¶´´´´¶¶¶¶´´´´´¶
´´´´¶´´´´´´¶´´´¶´´´´´¶´´´´´´´¶
´´´´¶´´´´´´¶¶¶¶´´´´´´´´´¶´´¶¶
´´´´¶¶´´´´´´´´´´´´´´´¶¶¶´´¶
´´´´´¶¶¶´´´´´´´¶¶¶¶¶´´´´´´¶
´´´´´´´´¶¶¶´´´´´¶¶´´´´´´´¶¶
´´´´´´´´´´´´¶¶´´´´´¶¶¶¶¶¶
´´´´´´´´´´¶¶´´´´´´¶¶´¶
´´´´´´´¶¶¶¶´´´´´´´´¶´¶¶
´´´´´´´´´¶´´¶¶´´´´´¶´´´¶
´´´´¶¶¶¶¶¶´¶´´´´´´´¶´´¶´
´´¶¶´´´¶¶¶¶´¶´´´´´´¶´´´¶¶¶¶¶¶¶.
´´¶¶´´´´´´¶¶¶¶´´´´´¶´¶¶´´´´´´´´´¶¶
´´¶´´´´´´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶´´´´´´´´´´´´¶¶
´´´¶¶´´´´´´´´´¶´´´¶´´´´´´´´´´´´´´´´´´¶
´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶

1část

11. dubna 2009 v 21:14 Zvířecí kusovky;-)
____________________$$$$$$$$$$$$$$
__________________$$______________$$$$
________________$$__________________$$$$
______________$$_____________ ___________$$$$
____________$$______________________________$$
___________$__________________________________$$
___________$$____________ _______________________$$
__________$$__$$______________________$$__________$$
________$$__$$___$$$$_________$$$$____$$__________$$$$
___ ___$$___$$__$$$$__$$_____$$$$__$$_$$_____________$$$
______$$___$$____$$$$_________$$$$___$$_______________$$
______$$___$$_______________ _________$$_______________$$
______$$____$$_______________________$$_____________$$
________$$__$$____$$$$$$_____________$$___________$$$
_ _______$$__$$__$$______$$___________$$_________$$
________$$__$$__$$______$$___________$$_______$$
__________$$$$____$$$$$$_____________$$ $$____$$$$
__________$$$$_____________________$$__$$____$$$
___________$$_$$$$$$$$$$$$_____$$$$______$$$$_$$
_____________$$___$$______$$ $$$_______________$$
_____________$$_____$$$$$$$____________________$$
_____________$$________________________________$$
____________$$__ _______________________________$$
____________$$_________________________________$$
____________$$_________________________________$
__ __________$$___________________________________$$
__________$$_________________________$$___________$
__________$$__________$$___________$ $_____________$$
________$$__$$________$$_________$$_______________$$
______$$____$$__________$$_______$$_______________$$
______$$____$$ ____________$$___$$_________________$$
____$$______$$_____________$$_$$_______$$_________$$
____$$______$$________$$____$$$________$$_____ ____$$
____$$______$$________$$____$$$_______$$__________$$
____$$______$$________$$_______________$$__________$$
____$$______$$________$ $_______________$$____________$
_$$$$_______$$________$$_______________$$____________$$
$___$$______$$________$$$$___________$$$$_________ ___$$
$___$$______$$________$$__$$_______$$__$$____________$$
_$$$$$______$$________$$____$$___$$_____$$___________$$
____$$______$$_____ ___$$______$$_______$$___________$$
____$$______$$________$$_____$$________$$___________$$
__$$________$$________$$$$$$$$___$$$$$$__$$____ _____$$
__$$________$$________$$______$$$______$$$$_________$$
$$________$$__________$$_________$$$$$$__$$__________$
$$______$$_________ _$$$$$$$$$$$$$$$______$$__________$
$$_$$_$$$__________$$_____________$$$$$$$__$$_________$
_$$$$$$$___________$$______________________$$_ _______$$
_____$$__$$__$$__$$_$______________________$$__________$$
______$$$$__$___$__$$______________________$$____________$
_______$$_ __$___$__$________________________$$_$__$$__$$__$
_________$$$$$$$$$$__________________________$$_$_$$__$$_$$
____________________________ ___________________$$$_$$__$$



_____________________##
__________________###*
______________.*#####
_____________*######
___________*#######
__________*########.
_________*#########.
_________*######*###*
________*#########*###
_______*##########*__*##
_____*###########_____*
____############
___*##*#########
___*_____########
__________#######
___________*######
____________*#####*
______________*####*
_______________*####
_________________*##*
__________________*##
___________________*##.
__________________.#####.
_________________.##########
________________.####*__*####


~~~~~~~~~~~~~~~~UG#G##~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~<#U~~~~+#RCC++#~~~~~~~~~~~~~
~~~~#U#HU#~~~~#CCÜCÜD~~##G#G~~~~~~~
~~~#UCCC+R~~~DCCC+R#~~#CCC+U#~~~~~~
~R#ÜCÜÜCC#~~#GURR#R~~#CCÜÜ+HU~~~~~~
~GUCÜÜCÜ#+~~~+>Ü~~~~#+CÜÜC<#~~~~~~~
~#U<CÜHR~~~~~~~~~~~~#>ÜÜCU##~~~~~~~
~C###~H+~~+###R+~~~~ÜRCCRÜ~~~~~~~~~
~~~~~~~~##G<><Ü##H~~~#HG>~~CCÜH~~~~
~~~~~D##Ü<+CÜC+<ÜG#~~~~~##RHHUR~~~~
~~~#GR<<CCCCCCCCC~#~~~~RR<+CÜC##~~~
~Ü#R~CCÜCCCCCCCCÜ<DH~~~#+CÜC+Ü#~~~~
~~##>><CCCCCCCCCÜ<+#~~~#RUÜÜ##~~~~~
~~~D##DU<+CCCCCCC<G#~~~~+GU#G~~~~~~
~~~~~~~##Ü>>><+CÜ+#~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~Ü####D+><~##~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~H#RÜUR~~~~~~~~~~~~~~~~

Soutěž MSO

10. dubna 2009 v 13:03 Soutěže
táákže začínáme třtím kolem soutěže MSO
Táákže NIKI,TERKO A PAVLINECZKO...začněte mi posílat obrázky náký věci (třeba špendlík,ledničku reprák :D:D) prostě cokoliv posílejte mi to na E-MAIL:Verr011@seznam.cz


TÁÁKŽE PŘEJI HODNĚ ŠTĚSTÍ..A HLASKOVAT MŮŽETE STEJNĚ ;-)

o Tučňakovi

2. dubna 2009 v 18:42 Tučňák
Tučňáci
(řád Spehnisciformes, čeleď tučňákovití Spheniscidae) jsou nelétaví ptáci žijící na jižní polokouli. Výjimku představují tropické populace tučňáků, jejichž areály zasahují až do tropického pásu severní polokoule. Nejseverněji umístěná kolonie tučňáků se nachází na Galapágách.

Popis
Tučňáci druhotně ztratili schopnost letu, díky změnám, které z nich udělaly výtečné plavce a potápěče.
Mají zavalité válcovité tělo a pohybují se pomocí křídel podobných ploutvím. Kostra křídla je výrazně zkrácená a zploštělá, pohyblivost kloubů je silně omezena (v podstatě je pohyblivý jen ramenní kloub) a ztratily letky. Nohy jsou výrazně posunuty dozadu a mezi třemi prsty mají plovací blánu. Nohy jsou při plavání používány pouze jako kormidlo. Protože nepotřebují snižovat hmotnost kvůli letu a naopak se potřebují potápět, nemají pneumatizované kosti.
Aby ve studených vodách i mrazech na souši udrželi teplo, vyvinula se jim silná vrstva podkožního tuku (stejně jako všem vodním savcům; tučňák o váze 5,8 kg má 2,6 kg tuku) a velmi husté peří po celém těle, navíc pečlivě promašťované. Jednotlivá pera jsou velmi krátká a pevná a připomínají spíše šupiny. Protože je pro ně dokonalý tělní pokryv velmi důležitý, nepelichají postupně, ale vždy jednorázově v období, které tráví na souši. Nové peří jim naroste během 2-3 týdnů (u velkých druhů až 6 týdnů). Celou tuto dobu tučňáci hladoví, protože si nemohou nalovit potravu.
Tučňáci mají poměrně uniformní zbarvení (stejně jako alky). Je to dáno životem ve vodě, kdy bílá spodina těla není proti lesknoucí se hladině vidět a umožňuje nepozorované přiblížení ke kořisti, zatímco tmavý hřbet napomáhá rychlejšímu ohřátí na slunci.
Protože v mořské vodě je rozpuštěno mnoho soli, musí se jí tučňáci (stejně jako všichni mořští tvorové) zase zbavit. K tomu slouží supraorbitální žláza, jejíž vývod ústí do nosní dutiny a koncentrovaný roztok soli pak odkapává ze špičky zobáku. Zobák je ze stran smáčknutý s rohovitými deskami na povrchu.


Ekologie
Tučňáci se živí převážně rybami, hlavonožci a krilem, v době, kdy jsou na pevnině a líná jim peří, jsou schopni dlouhodobě hladovět (někteří Antarktičtí tučňáci hladoví až 4 měsíce).
Jsou to společenští ptáci, žijící v ohromných koloniích. Jsou monogamičtí a k hnízdění se vracejí vždy na stejné místo. Snášejí obvykle jen jedno až dvě vejce. Hnízdo je maximálně vytlačený důlek vystlaný trávou, nebo kamínky, některé druhy hnízdí v norách, v dutinách skal či pod kořeny. Na vejcích se střídají oba partneři, a oběma se na břiše vytvoří silně prokrvený holý záhyb kůže. Nejdříve sedí samice, zatímco samec je na moři, loví a vykrmuje se (několik dní až týdnů), pak se vystřídají a na moře zamíří zase samice. Dva největší druhy vůbec hnízdo nestaví, protože hnízdí přímo na sněhu a vejce mají jen položené na nohách a překryté zmíněným dobře prokrveným záhybem kůže.
Mláďata se líhnou slepá a porostlá prachovým peřím. Z počátku ho jeden rodič hlídá a druhý loví, později mláďata tvoří "školky" a loví oba rodiče. O školky se starají buď mladí nehnízdící jedinci, nebo ti, kteří o svoji snůšku přišli. Rodiče jsou schopni ve školce najít své mládě a krmí jen je. U druhů hnízdících v dutinách zůstávají mláďata schovaná uvnitř a tudíž školky nevytváří. Mláďata se vydávají na moře až když mají kompletní opeření. Malé druhy dospívají ve 2-3 letech, velké dokonce 5-7 (někdy i v 9 letech).

Rozšíření
Tučňáci žijí jen na jižní polokouli (jen výjimečně se populace žijící u rovníku dostanou kousek na sever). Drží se kolem Antarktidy a na pobřežích kontinentů a ostrovů, které omývají studené proudy mířící od Antarktidy na sever. Spolu s těmito proudy se tučňáci dostávají až k rovníku. Nejsevernější populace je známa na Galapágách a i zde jsou hlavně na ostrovech na jih od rovníku.

Systematika
Řád tučňáci (Spehnisciformes) obsahuje jedinou čeleď tučňákovití (Spheniscidae). Podle společných znaků (například rohovité destičky na zobáku a supraorbitální žlázy), byly jako nejbližší příbuzní označovány potáplice a buřňáci. Podle studií DNA jsou jako blízce příbuzné označovány i fregatky.
Nová taxonomie ptáků zašla dokonce tak daleko, že místo do samostatného řádu zařazuje čeleď tučňákovitých do nadčeledi buřňáci, kam jsou kromě tučňákovitých řazeni i potáplicovití, buřňákovití a fregatkovití. Nadčeleď buřňáci je součást rozšířeného řádu brodivých.


Tučňák

2. dubna 2009 v 18:36 Tučňák


MSO-celebrity

1. dubna 2009 v 15:20 Soutěže

PavlineCZka


Niki


Terka